Domácí čalamáda

Domácí čalamáda recept

Domácí čalamáda je výborná a univerzální příloha hlavě k masitým pokrmům.

Ingredience na domácí čalamádu:
    • libovolný podíl okurek, zelených (červených) rajčat, dužnatých červených nebo zelených paprik, cibule a bílého zelí

Koření (dávka pro litrovou sklenici):

  • 1 bobkový list
  • 1/3 lžičky hořčičného semínka

Nálev (na 1 litr vody):

  • 0,3 l 8% octa
  • 20 g soli
  • 80 g cukru
Příprava receptu na domácí čalamádu:
Omyté a očištěné papriky nakrájíme na proužky, vložíme do vařící osolené vody (10 g soli na 1 l vody) a povaříme 5 minut, pak je vyndáme.

Zelí zbavíme špatných listů a košťálu a nakrájíme na proužky. Vložíme ho do vařící osolené vody (10 g soli na 1 l vody), povaříme 10 minut, scedíme a necháme odkapat.

Okurky omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká půlkolečka. Rajčata nakrájíme na půlky a ovaříme doměkka v osolené vodě.

Zeleninu skládáme po vrstvách do zavařovacích sklenic, proložíme kořením, zalijeme horkým nálevem a uzavřeme.

Příprava nálevu: pokud je třeba, vývar z paprik doplníme vodou na potřebné množství, přidáme sůl (dávku snížíme o množství k předváření) a cukr, přivedeme k varu, přilijeme ocet a přivedeme opět k varu.

Sklenice s domácí čalamádou dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace se domácí čalamáda hned z hrnce vyndá a nechá vychladnout.

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *